Η βασική συνταγή είναι σε αυτή την διεύθυνση, από τον Αρη Πετρετζίκη
http://akispetretzikis.com/el/categories/keik-mpiskota/keik-me-xhroys-karpoys-kai-kafeΌμως μια πιο αρωματική παραλλαγή είναι αυτή που έφτιαξα και την μοιράζομαι μαζί σας.
Υλικά:200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γραμμάρια Ζάχαρη κρυσταλλική
100 γραμμάρια Βούτυρο μαλακό (ή αγελαδινό που θα το λιώσουμε)
(ή και λιγότερο, 80 γραμ. αν θέλουμε)
2 Αυγά (μεσαία)
1 κουταλιά της σούπας καφέ στιγμής σε κόκκους (καλά γεμάτη)
μισό κουταλάκι του γλυκού κοφτό τζίντζερ σκόνη
κανέλα κατά βούληση
3 σπόρους κάρδαμο καθαρισμένους και χτυπημένους στο γουδί
30 ml γάλα.
και μια κουταλιά της σούπας μέλι.
(Γίνεται πιο μαλακό και δεν σκληραίνει αν μείνει λίγες μέρες παραπάνω )
ΕκτέλεσηΑνάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα να αφρατέψουν για τουλάχιστον 5 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν ρίξουμε το άλλο
Προσθέτουμε το αλεύρι, μία πρέζα αλάτι, τον καφέ, και τα υπόλοιπα υλικά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα και προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε να χτυπηθεί σε λίγο
δυνατότερη ταχύτητα για κανένα 2λεπτο.
Το ρίχνουμε στην φόρμα με την λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που βάζουμε μέσα του.
Μην το αφήσετε πολυ στη φόρμα με την λαδόκολλα γιατί ιδρώνει. και "στεναχωριέται"
μετά από κανένα 5λεπτο βγάλτε το από κει.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!